Chemnitz – europæisk kulturhovedstad 2025

Reklame/inviteret

Chemnitz blev i oktober 2020 valgt til europæisk kulturhovedstad 2025. Det bliver ikke kun Chemnitz, men i alt 38 kommuner i regionen, som i 2025 kommer til at summe af et stort udvalg af udstillinger, events og meget mere… en af de events er blandt andet en chokoladefestival på Chemnitz Industrimuseum i begyndelsen af august 2025 (adresse: Industriemuseum Chemnitz, Zwickauer Straße 119, 09112 Chemnitz). En af mine presseture var en tur til nogle af de steder, som allerede nu er tilgængelige, og som også er en del af kulturhovedstad 2025. Turen var planlagt som en barrierefri tur, det var den ikke 100 procent, som dårligt gående gik det okay, men kørestolsbrugere, kan have brug for en hjælper.

Deres motto er C the unseen, og der er mere end 100 projekter og tusind events i støbeskeen. Et af projekterne kaldes for Purple Path, som er en rute – ikke blot i Chemnitz, men i hele regionen, med skulpturer, kunst og særligt kunsthåndværk, hvor man kan besøge de lokale værksteder, både de traditionelle og næste generation af kunsthåndværkere. Det anbefales at tage turen i bil, eventuelt dele ruten op i etaper, da der er meget at se og opleve.

Purplepath: hjemmeside
Chemnitz 2025: hjemmeside

Ehrenfriedersdorf
Første stop på min pressetur var i Ehrenfriedersdorf, cirka 20-25 km syd for Chemnitz, ved en tidligere tinmine, som nu er en besøgsmine med et mindre minemuseum. Her er finder man tre skulpturer af vildsvin, som kunstneren Carl Emanuel Wolff har skabt. Skulpturerne er en del af Purple Path. Vildsvin er en del af grundmyten om mineindustrien i netop Ehrenfriedersdorf, fordi legenden fortæller, at der, hvor vildsvinene rullede sig på jorden, dukkede der tin op. Det førte til at stedet også blev kaldt for Sauberg, svinebjerget. Gennem Ehrenfriedersdorf går den såkaldte Silberstraße, sølvvejen. Ved minen blev vi budt velkommen af byens borgmester, inden det blev til et hurtigt besøg i museet, der var ikke tid til at komme med ned i besøgsminen. Som en bonusoplysning, så har Ehrenfriedersdorf og Bergbaulandschaft Ehrenfriedersdorf sammen med Erzgebirge været en del af Unescos verdenskultur siden juni 2019. Området omkring Ehrenfriedersdorf er et af Tysklands ældste tinmalmmineområder. Man begyndte allerede i begyndelsen af det 13. århundrede at udvinde tinmalm i området. Flere af minerne fra det 19. og 20. århundrede er bevaret og Sauberger Haupt- und Richtschacht, som jeg besøgte, er omdannet til besøgsmine og museum. Området er delvist barrierefrit.

Adresse:
Zinngrube Ehrenfriedersdorf – Am Sauberg 1 – 09427 Ehrenfriedersdorf – hjemmeside

Aue/Bad Schlema
Efter minen i Ehrenfriedersdorf kørte vi videre til Aue/Bad Schlema for at besøge kurparken, som også er en del af Purple Path. Det var et kort stop, hvor vi blot så skulpturen Stack, som er skabt af den britiske billedhugger og kunstner Tony Cragg. Kurparken er barrierefri.

Adresse:
Kurpark Bad Schlema – Richard-Friedrich-Straße 2 – 08280 Aue-Bad Schlema – hjemmeside

Schneeberg
Herefter gik turen videre til Schneeberg, som også er en del af europæisk kulturhovedstad 2025, hvor der er flere af byens lokale kunsthåndværkere åbner dørene til deres værksteder og små butikker. En af dem er en handskemager, hvis forretning har eksisteret siden 1876, som viste os, hvordan et stykke skind kan blive til et par lækre, men dyre, handsker, lavet specielt i din størrelse. De laver blandt andet handsker med for, kørehandsker, handsker til teatre, film, falkonerer, fægtere og meget mere. Billigt er det bestemt ikke, omkring 200 Euro (cirka 1.500 danske kroner) for et par handsker. Desuden blev der tid til et besøg hos en træskærer/trædrejer, som viste os sit traditionelle håndværk, det er muligt at komme på kursus hos ham. Til sidst mødte vi den nye generation indenfor kunsthåndværk, en kvindelig snedker som var gået sammen med andre unge om at åbne en butik med deres varer.

Handskemager:
Lederhandschuh Manufaktur Bergauer – Fürstenplatz 6 – 08289 Schneeberg – hjemmeside – Instagram: handschuhmanufaktur_bergauer – Facebook: Lederhandschuhmanuktur_bergauer
Delvis barrierefri

Traditionel træskærer:
Holz und Kunst erleben – Markt 16 – 08289 Schneeberg – hjemmeside
Delvis barrierefri

Den nye generation kunsthåndværkere:
Atelier Hängengeblieben – Markt 18-20 – 08289 Schneeberg – hjemmeside
Delvis barrierefri

Museum Gunzenhauser
Presseturen sluttede med et kort visit på kunstmuseet Museum Gunzenhauser, som rummer kunstsamler Alfred Gunzenhausers store kunstsamling. Museet er placeret der, hvor Chemnitz Sparkasse tidligere havde deres hovedkvarter, og i øvrigt en af de første højhuse i Chemnitz. Alfred Gunzenhausers samling rummer cirka 2.459 værker af 270 forskellige kunstnere, herunder Andy Warhol. Museet er barrierefrit, man skal dog ind ad en sideindgang, hvor man skal melde sin ankomst via en ringeklokke.

Museum Gunzenhauser – Stollberger Straße 2 – 09119 Chemnitz – hjemmeside

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.