Edertalsperre

I forbindelse med min rundtur rundt i Tyskland i juni 2023, valgte jeg at gense Edertaldæmningen. Første gang jeg var der var som rejseleder i 2010, men da jeg var på arbejde, og vi var lidt presset på tid, så fik jeg kun set lidt af bygningsværket, dæmningen. Jeg valgte at køre ud til dæmningen tidligt på dagen som muligt, da det var en helligdag, og kunne næsten tænke at mange ville køre der til på deres fridag. Jeg satte GPS’en til parkeringspladsen med adressen Randstraße 5, 34549 Edertal, da den lå i kortest gåafstand til dæmningen. Det er en betalingsplads, hvor man kan vælge om man ønsker at holde der i – mener det var – 4 timer eller hele dagen. Der er flere parkeringspladser rundt om søen, også pladser der er gratis.

Edertalsperre er beliggende som en dæmning i Edersee, som også kaldes Ederstausee. Mere præcis i nærheden af byen Waldeck i Nordhessen, i Nationalparken Kellerwald-Edersee samt i naturpark Kellerwald-Edersee. Selve søen er 11,8 km2 stor med plads til 199,3 millioner m3 (kubikmeter) vand. Arealmæssigt er det Tysklands næststørste opdæmmede sø, og volumenmæssigt er det den tredje største sø. Søen får vand fra flere floder, blandt andet Fulda.

I 1905 blev det besluttet at der skulle opføres en dæmning i Edertal. Byggeriet af dæmningen stod på fra 1908 til 1914, og den er tegnet af Otto Intze, og kostede cirka 25 millioner Mark. Vanddybden er 41,7 meter, og ved højvande op til 43,69 meter. Selve søen er 27 km lang. Dæmningen er 400 meter lang og 48 meter høj.

Men at bygge en dæmning, betød desværre også at cirka 900 mennesker fra lokal området måtte flytte fra deres hjem, og landsbyer som Asel og Bringhausen, som lå langs floden Eder, skulle vie pladsen. Mange huse blev revet ned, mens andre blev taget ned for at blive flyttet til højere beliggende områder langs den kommende sø. Nogle valgte at flytte de cirka 21 km væk til byen Bad Arolsen. Det eneste der ikke blev flyttet var gravstederne ved landsbykirkerne, de er i dag beliggende på bunden af søen. Landsbyerne Nieder-Werbe og Herzhausen blev kun delvist oversvømmet og beboerne kunne flytte til nye gårde og huse i nærheden. To bygninger, Gut Vornhagen samt møllen Stollmühle, kan man stadig se resterne af, når der er lavvande i søen.

Under Anden Verdenskrig gennemførte det britiske Royal Air Force missionen operation Chastise, hvor de med ødelæggelsen af dæmningerne Möhnetalsperre, Sorpetalsperre, Ennepetalsperre og Listertalsperre håbede på at ramme transportveje og vandforsyningerne til våbenindustrien i Ruhr-området. Men under missionen blev dæmningen ved Edersee, som regulerede vandstanden i Weser og Mittellandkanalen, ramt og ødelagt. Det skete den 17. maj 1943 kort før klokken 2, da den britiske flyver nr. 617 Squadron under ledelse af wing commandor Guy Gibson angreb dæmningen og sprængte den med særlige rulle- og rotationsbomber, som ved affyringen fra bombeflyet, som var af typen Avro Lancaster, satte bomberne i rotation, hvor ved bomben blev ført henover vandoverfladen i retning mod dæmningen, hvorefter den så sank ved dæmningen og detonerede sin sprængsats i en forudbestemt dybde. Eksplosionen skete i cirka 22 meters højde, hvorefter cirka 8.000 m3 vand strømmede ud i sekundet, og i alt cirka 160 millioner m3 vand fyldte opsamlingsrummet. Det førte til en 6 til 8 meter høj flodbølge gennem den nederste del af Edertal i retning mod byer som Fritzlar, Wabern og Felsberg samt gennem Fuldatal ved Kassel til Weserstein i Hann. Münden. Hundredevis af huse, fabrikker, jernbanestrækninger, gader, broer og træer blev beskadiget eller skyllet væk. Flodbølgen oversvømmede endda områder mere end 35 km væk.

Kort efter Anden Verdenskrig afslutning begyndte man at genopbygge dæmningen ved at bruge tvangsarbejdere til arbejdet. Siden da er dæmningen blevet renoveret flere gange, senest i 1990erne.

Mange turister kommer hvert år til Edersee, hvor der er talrige campingpladser, hoteller, kroer, pensioner, caféer og restauranter. Særligt hollandske turister kommer til Edersee-område, muligvis fordi der er en historisk forbindelse mellem Waldeck og det hollandske kongehus. For prinsesse Emma zu Waldeck und Pyrmont blev gift med kong Wilhelm den Tredje i 1879, og hun betragtes i dag som stammoder til alle efterfølgende hollandske konger og dronninger. Og ja… jeg er også fan af området, og vil gerne retur på et tidspunkt for at opleve mere, for det skal ikke være en hemmelighed, det var igen lidt begrænset, hvad jeg oplevede på turen i juni måned, simpelthen fordi mit dårlige dumme knæ igen var øv, så energi var bare slet ikke til alt for meget den dag. Måske næste gang… så lykkes det mig at nå hele vejen over dæmningen og opleve Sperrmauer Museum Edersee eller det helt nye Besøgscenter, for at blive mere klog på områdets historie og baggrunden for anlæggelsen af sø og dæmning.

Mere information omkring dæmningen findes på hjemmesiden her

ps… billederne er både fra mit første besøg i 2010 samt fra turen i juni 2023

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.